Arval Mobility Research toont een focus op duurzaamheid aan en een verschuiving naar mobiliteitsoplossingen voor alle medewerkers

May 4, 2021

By Arjos Bot, Head of Consulting & Arval Mobility Observatory at Arval BNP Paribas Group & Marco Vrolijk, Online Content Specialist at Arval BNP Paribas Group

Arval Mobility Observatory, onderdeel van Arval BNP Paribas Group, heeft een groot onderzoek uitgevoerd naar trends in mobiliteitsgebruik en verduurzaming bij Nederlandse organisaties. Uit interviews onder 250 Nederlandse organisaties blijkt het volgende:

  • De focus binnen organisaties verschuift van (auto)leaseregelingen voor een selecte groep medewerkers naar een pakket aan mobiliteitsoplossingen voor alle medewerkers
  • Kleine en grote organisaties voorzien een groei op gebied van autoleasing in de komende drie jaar, met een groeiend aandeel elektrische auto’s.
  • De adoptie van (duurzame) mobiliteitsdiensten zoals een mobiliteitsbudget, deeloplossingen, short-term rental en gebruik van mobiliteitsplatforms groeit sterk.
  • De Covid-19 pandemie zorgt voor een groeiende behoefte aan full operational lease én een versnelling van trends richting een breder en duurzamer mobiliteitsbeleid.

Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat de komende jaren meer behoefte is aan duurzame en flexibele mobiliteitsoplossingen voor medewerkers. De Covid-19 pandemie zorgt voor een groeiende behoefte aan zowel operationele (auto)leaseregelingen als duurzamere mobiliteitsoplossingen. Het rapport laat zien dat in 2021 het aanbieden van mobiliteitsoplossingen voor alle medewerkers binnen een organisatie een trend is. Ook zal het aantal leasevoertuigen de komende drie jaar flink toenemen, met een sterke vraag naar duurzaam en elektrisch rijden.

Mobiliteitsregeling voor alle medewerkers en een groei aan leasevoertuigen

Waar voorheen een deel van de medewerkers een mobiliteitsregeling ontving, zoals een leasebudget, is de focus verschoven naar het bieden van mobiliteitsoplossingen voor álle medewerkers binnen de organisatie. Los van de omstandigheden rondom Covid-19 worden mobiliteitsregelingen kritischer bekeken. Drie op de vier Nederlandse organisaties heeft of verwacht een strategie gericht op CO2-reductie. Tegen de verwachtingen van vóór de Covid-19 pandemie in zal het aantal leaseauto’s bovendien de komende drie jaar flink toenemen.

Nederland voorop in omschakeling naar alternatieve technologieën

Het onderzoek laat tevens de leidende rol van Nederland zien in de omschakeling naar alternatieve technologieën zoals elektrische voertuigen. Deze omschakeling blijkt gemotiveerd door het feit dat veel Mobility en Fleet Managers zoeken naar een balans tussen budgetdoelstellingen en het voldoen aan milieu- en MVO-doelstellingen. Ook het voldoen aan wensen van werknemers en rekening houden met (toekomstige) milieuzones werden veel genoemd. Het gebruik van alternatieve technologieën (zoals HEV, PHEV en BEV) kan voor diverse opgaven een oplossing zijn.

De overstap naar elektrische voertuigen levert enerzijds namelijk brandstofbesparingen op en is steeds laagdrempeliger door de groeiende infrastructuur. Anderzijds levert de adoptie van elektrische voertuigen de gewenste verlaging van de CO2-footprint op, waarmee aan eisen voor imago en wettelijke normen kan worden voldaan. Acht op de tien organisaties gebruikt al elektrische technologie en over het algemeen verwachten zij uit te komen op zo’n 40% tot 50% elektrische voertuigen in de komende jaren.

Het volledige rapport is op deze pagina in te zien.

Contact

For more information, please contact:

Frans van der Vegt, Manager Marketing, Communication and Innovation
frans.vandervegt@arval.nl